1.האם מותר חלב נוכרי?
2.האם מותר פילגש אם יש בעית שלום בית?

תשובה

1. חז"ל גזרו על "חלב נכרי" אם יהודי לא רואה את החליבה עצמה, או שרואה את תחילת החליבה ויוצא ונכנס מידי פעם בזמן החליבה, ולכן אסור להשתמש ב"חלב נכרי", גם במקום שיש פיקוח ממשלתי שאוסרים לערב חלב זר עם חלב פרות, או של דברים אחרים [כשומן וכד'], דעת רוב הפוסקים שאין להתיר דבר זה, ולכן במקום שאין צורך מיוחד ממש אין להקל בזה, במקום הדחק ממש וקשה מאד להשיג חלב ישראל, המיקל לשתות חלב שמגיע ממחלבה עם פיקוח ממשלתי שאוסר תערובת של כל דבר שהוא מלבד חלב פרה, אין למחות בידו.

2. אסור לקחת פילגש.

מקורות

1. נחלקו הפוסקים אם איסור חלב נכרי הוא איסור עצמי או איסור מחמת חשש תערובת, ונפ"מ במקום שאין חשש תערובת אם יש להקל, ולמעשה הפר"ח כתב (יו"ד סי' קטו סק"ו) שהאיסור מחמת חשש תערובת ובמקום שאין שום חשש זה מותר ושכן המנהג באמסטרדם, לעומת זאת בדורות שלאחריו פשט המנהג לאסור בכל ענין וכמו שכתב החיד"א בברכי-יוסף (יו"ד שם סק"א) שהמנהג בכל גלילות טורקיה וארץ הצבי לאסור חלב עכו"ם, גם כשאין כל חשש עירוב חלב טמא. והביאו דבריו כל האחרונים, שברוב המקומות נהגו להחמיר. יתירה מזאת כתב בשו"ת חתם-סופר (יו"ד סי' קז) שלמנהג זה יש דין של נדר, שאיסורו מדאורייתא ולא רק מגזירת חכמים, והיינו אפילו במקום שאין חשש תערובת, ראה בארוכה בזה בדעות הפוסקים בדרכי תשובה (יו"ד שם ס"ק ו), וכן המנהג הפשוט כיום בארץ ישראל. אמנם בשו"ת אגרות משה יו"ד ח"א סימן מ"ז – מ"ט כתב להקל בשעת הדחק "וקשה מאד להשיג חלב ישראל" [-לשונו של האג"מ בשו"ת יו"ד ח"ב סי' לה], בחלב נכרי כשיש פיקוח ממשלתי, וציין שם שודאי שבעל נפש צריך לחוש לעצמו ובתשובה אחרת כתב "ולכן איני רואה חובה על כתר"ה להורות לאיסור להאין שואלין ובפרט שיש גם ספק שלא יצייתו כדכותב כתר"ה שיש גם מטעם מוטב שיהיו שוגגין אבל לפרסם שיש מקום להתיר ודאי אינו מן הראוי" [-שו"ת אגרות משה יורה דעה חלק ב סימן מח, ושם מדבר בענין גבינה של גויים שיש בזה רק חשש של "צחצוחי חלב" ואעפ"כ כתב שאין להורות היתר בזה רק לא למחות ביד המקילין [וכן משמע קצת בחזו"א יו"ד סימן מ"א סק"ד], ועל פי זה נהגו כמה כשרויות בארה"ב להקל בזה, אולם דעת רוב הפוסקים שאין להקל בזה, וכמ"ש גם בשו"ת חלקת יעקב (יו"ד סי' לד-לה) באורך לחלוק ע"ד האגרות משה וכתב שבאירופא המנהג להחמיר בזה בכל אופן, וע"ע בשו"ת מנחת יצחק ח"ב סימן כ"א. וכן גם נהגו בכשרויות המהודרות בארה"ב.

2. עיין בכס"מ הלכות אישות פרק א' ה"ד מש"כ בשם הרמב"ן.