שני מתווכים שהציעו את אותה הדירה כשדמי התיווך שדורש המתווך השני נמוכים מהראשון

שלום רב
פניתי למתווך דירות שהציעה דירה בדמי תיווך יקרים 1000$ ולא לקחנו דירה זאת. פנינו למתווך נוסף שהציע את אותה דירה בתיווך של 400$.
האם מותר לקחת ממתווך שני?

תשובה:

שלום רב,

אם חתמת על הסכם תיווך אצל המתווך הראשון סביר להניח שתהיה חייב לשלם לו את מלוא שכרו, כך שלא משתלם לך לקנות באמצעות המתווך השני. אם לא חתמת על הסכם עם הראשון, לכאורה תצטרך לשלם לו חלק מהשכר וכדין מציע. הסכום המדויק תלוי בנסיבות העניין ולא ניתן לברר רק בבית דין.

נימוקים:

נוסח הסכם תיווך בדרך כלל הוא שבכל מקרה שהלקוח יקח דירה פלונית יתחייב לשלם הסכום שסוכם, הסכם זה מחייב מדין תנאי שבממון גם אם מצד הלכה המתווך מוגדר רק כמציע או אפילו גם זה לא, וגם אם הלקוח חייב לשלם דמי תיווך כפולים.
במקרה שלא חתם על הסכם לכאורה יהיה חייב לשלם לראשון שליש כדין מציע.