האם רב מחויב ללכת לבית המשפט למתן עדות

דיין בדימוס נתן תצהיר לבית משפט אזרחי, בית המשפט הזמין את הרב למתן עדות. האם הרב חייב ללכת לבית המשפט?

תשובה:

שלום רב,

אם בית משפט מחייב אותו להעיד – כאזרח שומר חוק – הרי הוא חייב. אם בית משפט אינו מחייב אותו, לפי דין תורה רב אינו מחוייב לבוא להעיד בדיני ממונות, רק אם יש בזה צורך כדי להפריש מאיסור, או אם היה מופיע להעיד לצורך עצמו.
לגבי אם מותר להעיד בבית משפט, לעד אחד אסור להעיד לטובת התובע, רק לטובת הנתבע, או אם יש חשש חילול השם, ולשני עדים מותר. בכל מקרה ההיתר להעיד הוא רק לטובת אדם שדן בבית משפט על פי היתר בית דין.

מקורות:

לעניין אם חייב להעיד עיין שו"ע חו"מ סי' כח סעיף ה וסי' רסג סעיף א.
לעניין אם מותר להעיד עיין שו"ע חו"מ סי' כח סעיף ג ורמ"א סי' כו סעיף ב.