כיצד נקבע שפלוני הוא מוחזק

קראתי תשובה שלכם לגבי סוכה בחצר משותפת.

רציתי לשאול, מהם הקריטריונים להחליט שפלוני הוא מוחזק, האם צריך תמיד שלוש שנים או שפעמים חזקה נקבעת באופן אחר (אני שואל באופן כללי בלי קשר לסוכה)? וכן מה הדין כאשר יש ויכוח בין שני אנשים, האם פלוני מוחזק או לא, מי צריך להביא ראיה בבית הדין לדבריו?

תודה רבה
יישר כח

תשובה:

שלום רב,

בחזקה עם טענה של בעלות גמורה יש צורך בחזקה של שלוש שנים וטענת קניה.
בחזקה על שימוש מסוים על חצר חבירו יש שני דעות בשו"ע, דעת המחבר שאין צורך לא לשלוש שנים ולא לטענה, אלא מיד שההוא ראה והרגיש בנזק ושתק הרי זה מחילה. ובדעת הרמ"א יש מחלוקת, לדעת הגר"א והט"ז גם הרמ"א פסק כהמחבר ולדעת הסמ"ע בחלק מהדברים הרמ"א פסק כהמחבר ובחלקם לא הכריע.

הטוען שהוא מוחזק חייב להוכיח. לאחר שהביא עדים שהחזיק אם המערער טוען שמחה עליו להביא עדים על כך.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' קמ סעיפים א, ז, ח, טו וסמ"ע ס"ק כב, סי' קנג סעיף ב, סי' קנד סעיף ז, סי' קנה סעיף לה וט"ז וביאור הגר"א שם וסמ"ע סי' קנג ס"ק לב.