מצוות שמחת יום טוב בנשים

חג שמח כבוד הרב!
בחומש דברים פרק ט"ז כתוב "ושמחת בחגך, אתה ובנך ובתך ועבדך ואמתך והלוי והגר והיתום והאלמנה אשר בשעריך" בקטע הנ"ל מוזכרים כמעט כל האנשים שתחת חסות האדם, ומדוע לא מוזכרת האישה? האם אין הלכה או מצווה לשמח את האישה?

תשובה

שלום רב!

בגמרא בפסחים [קט] מבואר שחייב אדם לשמח את בני ביתו ביום טוב… במה משמחן אנשים ביין ונשים בבגדים. ומבואר שיש מצוות שמחה ביום טוב גם אצל נשים.

ועיין ברמב"ם בהלכות יום טוב פרק ו' הלכה י"ז שכתב שחייב אדם להיות שמח וטוב לב הוא ואשתו ובניו ובני ביתו וכל הנלוים עליו, וכמו שכתבו ושמחת בחגך… וכן כתב הרמב"ם בהלכות עבודה זרה.

ועיין בתוספות במסכת ראש השנה [ו] שמבואר שנשים אינן חייבות בשמחה ביום טוב משום שנשים פטורות ממצות עשה שהזמן גרמא, אמנם יש חיוב לבעל לשמח את אשתו, וחובת השמחה של האשה היא כדי להשלים את חובת השמחה של הבעל, משום שחלק ממצוות השמחה של הבעל הוא לשמח את האשה. (ועיין בתורה תמימה בחומש דברים שם).

ועיין בשאגת אריה סימן ס"ו שהאריך להוכיח שנשים חייבות במצוות שמחת יום טוב וכדעת הרמב"ם.

ועיין בשו"ת רע"א ח"א ס"א שמבואר שאין לנשים חיוב עונג יום טוב, ומותר להם להתענות ביום טוב, ולכן אם שכחו יעלה ויבא בסעודת יום טוב אינן צריכות לחזור ולברך.