שיעורים ביום כיפור

אדם שעל פי הוראת רופא ורב אינו יכול לצום ביום כיפור, האם יכול לאכול באופן חופשי או שצריך להקפיד על שיעורים מסוימים? וא"כ מה הם השיעורים?

תשובה:

במצבים שעל פי ההלכה אין לאדם לצום ביום כיפור אין לאכול ולשתות באופן חופשי אלא יש לאכול ולשתות "בשיעורים".
הכוונה לשתיית כמות קטנה של נוזלים, ואכילת כמות קטנה של אוכלים, בהפסקות של עשר דקות.
הכמות של נוזלים היא כמות של "מלוא לוגמיו" (לחי מלא), והיא כמות "אישית" התלויה בכל אדם ספציפי. בד"כ השיעור לאדם שגופו בגודל רגיל הוא בערך 40 סמ"ק, ואם מידת גופו קטנה השיעור הוא 32 סמ"ק. השיעור לאשה הוא בד"כ 32 סמ"ק, [אדם ישער את זה בעצמו לפני יום כיפור, על ידי שממלא אחת מלחייו במים ויפלוט לתוך כלי עם סימוני מדה וקצת פחות מהכמות שנפלט, זה הוא השיעור שמותר לו לשתות בבת אחת]. במקום שקשה לו לשער ניתן להקל בכמות של כוסית קטנה סטנדרטית (כוסית וויסקי).
הכמות של אוכלים מוצקים הוא כ-30 סמ"ק (כדאי טיפה פחות).
בכל עשר דקות אפשר לאכול את הכמות הנ"ל וגם לשתות את הכמות הנ"ל. שתייה ואכילה כמדובר עשוי לספק לאדם מספיק מזון ונוזלים, למעט מקרים חריגים.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. יש בבתי הוראה שכונתיים כוסיות מדידה לפני הצום, במקרה ואין לכם, ניתן לבדוק במזרק רפואי, הוא מסומן באופן מדוייק.

  2. האם צריך להכין מראש כוסיות כאלו, או שזה בסדר שביום כיפור עצמו אמדוד תמיד את הכמות בכלי המיועד? אני שואלת כי בשבת הבנתי שאשכנזים לא מודדים כמויות. תודה!

  3. מי שצריך לאכול\לשתות ביום כיפור
    א. האם מותר לשתות השיעור חלס, מיץ פירות, מים או חייב להתחיל במים ואם לא די ישתה חלב וכדו'?
    ב. אכילה בנפח של 30 סמ"ק, כמב זה בערך במשקל גרם?