תפילת שמונה עשרה ביום הכיפורים בישיבה לאשה בהריון

אשה בהריון שעמידה במשך זמן רב קשה עליה. האם עדיף שתתפלל תפילת שמונה עשרה ביום כיפור בישיבה במתינות ובכונה, או עדיף שתעמוד ותתפלל במהירות?

תשובה

תפילה בכוונה, בישיבה, עדיפה על תפילה בעמידה. בכל אופן יש ענין להשתדל ולעמוד, ולכן אם היא יכולה לעמוד זמן קצר, ולהתיישב למנוחה קצרה, ולשוב ולעמוד וחוזר חלילה ראוי שתתפלל בעמידה ותעמיד מאחוריה כסא כדי שתתיישב מידי פעם. אמנם אם קשה לה להתפלל באופן כזה ולכוון כראוי, ראוי שתתחיל את התפלה בעמידה, ולכל הפחות את הברכה הראשונה לומר בעמידה, ואחר כך כשתתעייף תתיישב, וראוי גם לעמוד בברכת מודים, ובשעת אמירת 'אבל אנחנו ואבותינו חטאנו'.
ומ"מ צריך לזכור שהכוונה חשובה יותר מהעמידה, ולכן בכל מקום שהעמידה תפריע לה, היא יכולה להקל, ולשבת.
בכל מקרה גם אם היא מתפללת בישיבה, צריך לשבת בצורה שהרגלים יהיו צמודות זה לזה, כמו שמתפללים כשעומדים.

מקורות

עיין בשו"ע סימן צ"ד סעיף ד' שמבואר שתפלה בכוונה עדיפה על תפלה בעמידה, ועיין בשו"ע בסעיף ו' לגבי חולה, ועיין במשנה ברורה ס"ק כ' שמבואר שאם אדם חולה יש בכוחו לעמוד בשעת הכריעות (דהיינו בברכה הראשונה ובברכת מודים שיש בהם כריעות), יעמוד.
ועיין בשו"ת שבט הלוי ח"י סימן י"ט שכתב שמי שקשה לו לעמוד ולכוון למשך כל התפלה בימים נוראים יכול להקל ולשבת, וראוי להשתדל לעמוד לכל הפחות בשעת הברכה הראשונה.