ברכת המזון כשלא אכל כזית

שלום רב לכבוד הרבנים הגאונים
ראשית, תודה על המדור הנפלא, וכעת לשאלתי:
עשיתי ניתוח 'טבעת' (קיצור קיבה) ובעקבות כך אני יכול לאכול מעט מאד, וגם המעט שאני אוכל לוקח לי הרבה זמן.
לאחרונה למדתי הלכות ברכת המזון והבנתי שאסור לברך ברהמ"ז אלא א"כ אכלתי כזית בתוך כדי אכילת פרס, וכן לגבי ברכת "על נטילת ידים" צריך לאכול לפחות כביצה במהלך הסעודה.
רציתי לשאול מה עליי לעשות, שכן איני יכול בשום אופן לאכול כזית לחם בתוך שיעור 'אכילת פרס' ובמובן שלא לאעול כביצה.
אומנם במשך השבוע אני כמעט לא נוטל ידיים, אך מה עליי לעשות בשבתות וחגים.
בתודה מראש

תשובה

אם אתה לא אוכל שיעור של כזית בכדי אכילת פרס, אינך צריך לברך ברכה אחרי האוכל. בשבתות וחגים יש מצווה לאכול כזית ראוי להתאמץ ולאכול שיעור של כזית, שיעור זה איננו גדול, בנפח של קופסת גפרורים יש שיעור כזית לכל הדעות, וזה ממש כמות קטנה, ראוי להתאמץ ולאכול שיעור זה, בשיעור זמן של כדי אכילת פרס, לכתחילה ראוי בתוך שתי דקות ואם איננו יכול אפשר עד תשע דקות.