לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

איפור בחגים ובשבת

בס"ד
שלום כבוד הרב
יש לי כמה שאלות בקשר לאיפור בחגים ושבת
השאלות די דומות אבל רציתי להיות בטוחה לגבי כל אחת מהן.
1.מותר להשתמש בצמר גפן (אחרי שהוא מוספג בנוזל)? האם זה משנה אם זה לשימוש קוסמטי או לשימוש רפואי?
2.האם מותר לשים קרם פנים שהוא מאוד דליל (אבל לא נוזלי לגמרי)? (במריחה או בטפיחות על העור)
3.הבנתי שאסור לשים מייק אפ מכיוון שמורחים אותו על העור, האם מותר לשים אותו רק ע"י טפיחות ולא במריחה?
4.מותר לשים שפתון לחות (בלי צבע) וקרם ידיים (שהוא מאוד דליל ונספג מהר מאוד) ? (אני רגילה לשים אותם גם ביומיום)
5.האם מותר לשים קרם שיער שהוא מכיל גם שמנים? (אני לא בטוחה באיזה כמות השמנים- כלומר אם הם רובו של הקרם – אבל הקרם עצמו די שומני)

תודה מראש על התשובות

תשובה

1. אסור להשתמש בספוג בנוזל. (משום איסור סחיטה).

2. אסור משום איסור ממחק. (כל דבר שאינו נוזל, גם אם הוא לח יש בו איסור ממחק). [שמירת שבת כהלכתו פרק י"ד סעיף ס', אורחות שבת פרק י"ז סעיף כ'].

3. אסור לשים מייק אפ על הפנים, בכל צורה שהיא. (משום איסור ממחק, לא שייך לשים את המייק אפ בלי שום מריחה, ואפילו כששמים על ידי טפיחות, בסוף מורחים כדי שיתמזג, או לצורך אחר, ולכן יש להימנע מלשים מייקפ אפ בשבת גם משום איסור ממחק), ויש לציין שיש בזה גם איסור של צובע ולכן זה לא משנה אם מורחים או שמים על ידי טפיחות.

4. אסור להשתמש בשפתון לחות, משום איסור ממחק (שמירת שבת כהלכתו פרק י"ד סעיף נ"ח).

אסור לסוך את הידיים בשבת בשום קרם, אבל מותר בשמן נוזלי. [וכנ"ל שיש בזה איסור משום ממרח].

5. מותר לסוך את השער, בשמן שערות (ברילנטיה), בתנאי שתסוך במעט שמן כדי שלא תבא לידי סחיטת השער, אבל אסור להשתמש במשחת שערות (פומאדה) משום איסור ממרח. (שמירת שבת כהלכתו פרק י"ד סעיף מ"ח). ויש לציין שאסור לאשה להתיז ספריי על השער, כדי לשמר את התסרוקת. (שם סעיף נ').

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. שלום רב! צמר גפן שהנוזל אינו נסחט ממנו אין בעיה להישתמש איתו, אבל צריך להיות בטוחים מאוד שאינו נסחט.
    אני לא חושב שיש בכלל אפשרות כזאת, וגם אם את נסית קשה להאמין שבאמת לא היה בטעות איזשהו מריחה באחד מהשלבים, ואפילו אם פעם אחת הצלחת זה וודאי דבר נדיר ואי אפשר להתיר בשום פנים ואופן להשתמש בזה בשבת, חוץ מכל הנ"ל יש עוד איסור כששמים מייק אפ: וזהו משום איסור צובע, ואיסור זה וודאי שהוא שייך גם כששמים על ידי טפיחות.
    מה את אומרת שאפשר למרוח כל נוזל על העור ולא רק שמן: זהו וודאי נכון אבל כמובן שצריך שזה באמת יהיה דבר נוזל, וקשה לתאר בדיוק מהו שיעור הנזילות, שמותר להשתמש בו בו, אמנם זה פשוט שדבר שאינו נשפך מהבקבוק כשהופכים אותו, וודאי שהוא איננו נחשב דבר לח שיהיה מותר להשתמש בו בשבת.
    מה שאת כותבת שקראת שאם רובו של הקרם הוא שמן מותר להשתמש בו: זה לא נכון בכלל, זה ממש לא משנה ממה הדבר מיוצר, כל העניין תלוי בשיעור הנזילות של הקרם, אם הוא נוזל הוא מותר ואם לא הוא אסור גם אם רובו מורכב משמן.
    שנה טובה, וגמר חתימה טובה!