קנס על איחור בתשלום על פי חוזה – האם נחשב רבית

אחרי מבוא השלום והברכה
ראובן בנה בנין למכירת הדירות.
בחוזה יש תאריכים שבכל תאריך נקבע מראש שהקונה צריך לשלם סכום מסויים עבור הדירה, ובחוזה כתוב שאם לא ישלם בתאריך פלוני, על כל שבוע איחור מהתשלום יצטרך לשלם שלשה אחוזים יותר מהתשלום הנ"ל. האם זה נחשב לרבית או לא? כי לראובן יש גם הוצאות להמשיך הבניה ואם אין לו הכסף הזה יצטרך ללוות כסף.

תשובה:

שלום רב,

מותר להתנות שהקונה ישלם כל הפסד שייגרם למוכר כתוצאה מפיגור בתשלום, וכן מותר להתנות שאם יאחר אפילו יום אחד יתחייב לשלם כל הקנס, אבל להתנות בדרך זו שהקנס יתרבה כל יום אסור.

מקורות:

שו"ע יו"ד סי' קעז סעיף יד ועיין ביאור הגר"א שם ס"ק לה שמשמע שאם קנס חד פעמי מותר במקח וממכר. ועיין עלון המשפט גליון 21 עמוד ה.