הפסק בתפילה וברכות על ידי כתיבה

במקום שאסורים להפסיק בדיבור כגון בתפלה כמובן לא באמצע שמו"ע או באמצע קריאת המגילה וכדומה, האם לכתוב על הכתב מה שרוצה לדבר נקרא הפסק או לא? נא לכתוב גם נימוקים, תודה רבה והצלחה מרובה. תשובה:

תשובה

באמצע פסוקי דזמרה, וברכות קריאת שמע, אסור להפסיק בדיבור, ועל ידי כתיבה גם כן אסור להפסיק, אבל במקום צורך אפשר לכתוב.

מקורות

הפוסקים דנו בכמה עניינים אם כתיבה כדיבור או לא, ובמקרה כאן גם אם נאמר שכתיבה כדיבור, מסתבר שלענין כתיבה באמצע ברכות ק"ש אן כתיבה כדיבור וכפי שמבואר בשו"ת רע"א סימן ל' שאם מתכווין שלא יחשב כדיבור אינו נחשב כדיבור, ועיין בשו"ת בצל החכמה ח"ד סימן פ"ח שכתב שעל אף שאינו נחשב כדיבור מכל מקום בכל מקום שאסור להפסיק בדיבור אסור להפסיק גם במעשה, וכתיבה נחשבת כמעשה עי"ש שהביא ראיות לכך ולכן כתב שרק במקום צורך יש להקל, ועיין בשו"ת שלמת חיים סימן מ"ט מה שכתב בזה ועיין בתשובות והנהגות ח"ב סימן מ' שכתב שכתיבה אינו נחשב הפסק.