בנק שמקזז ימים שהחשבון ביתרת זכות כנגד ימים שהחשבון ביתרת חובה

בבנק הפועלים ישנה תוכנית הנקראת קיזוזים שאם יש לך מינוס מספר ימים בחודש ומספר ימים פלוס זה מתקזז הפלוס מהמינוס לדוגמא אם היה לי מינוס ל7 ימים וכנגד זה היה לי פלוס ל7 ימים או יותר אני לא אשלם ריבית על הימים שהיה לי מינוס (גם לא אקבל יתרה אפי' על הימים הנותרים)האם זה מותר משום ריבית גם למי שאינו סומך כלל על ההיתר עיסקא אם אפשר לנמק בבקשה את הפסק ותודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אסור. גם אם יש היתר עיסקא רגיל אסור. צריך שיהיה נוסח היתר עיסקא של כולו פיקדון במקרים כאלו.

מקורות:

טעם האיסור הוא מדין הלוויני ואלווך שנפסק ברמ"א יו"ד סי' קס סעיף ט. ועיין שו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' סו

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם ראובן מלווה כסף לשמעון ובתמורה לכך שמעון בחזרה לראובן, הרי זה נחשב לריבית. כיון שגם ראובן ראובן וגם שמעון קיבלו תמורה עבור ההלוואה.
    היתר עיסקא אינו מועיל על כך, כיון שבהיתר עיסקא יש חצי מלוה וחצי פיקדון (עיין כאן) ובמקרה כזה חצי ההלוואה השניה היא גם כן אסורה כיון שהיא בתמורת ההלוואה הראשונה. ולכן יש לעשות שבמקרה כזה יהיה כולו פיקדון. אמנם יש צד שמקרה זה יותר קל מהמקרה שעליו מדובר בשו"ת מנחת יצחק שצויין, כיון שיתרת הזכות איננה מקנה מסגרת אשראי יותר גדולה אלא פוטרת את הריבית, ואין כאן מקום להאריך.