צדקה לפני הדלקת נרות עבור אח שמצבו הכלכלי קשה

שלום כבוד הרב,
רציתי לשאול האם מותר להשתמש בכספי צדקה שאני נוהגת לתרום לפני הדלקת נרות כדי לעזור לאח שלי שמצבו הכלכלי קשה?

תשובה:

שלום רב,

רצוי ביותר, לאח עני יש זכות קדימה על פני עני אחר.

יש להכניס את הכסף בקופה מיוחדת ולא בקופה השייכת למוסד מסוים. במקרה שכבר הכנסת את הכסף בקופה השייכת למוסד מסוים – תלוי, אם נהגת ללוות כסף לפעמים מהקופה ניתן לעשות התרת נדרים להעביר את הכסף לאח (לומר לשלושה גברים שומרי תורה שכיון שאחיך במצב קשה את רוצה לתרום לו את הכסף ולא למוסד שהוא בעל הקופה, והם יגידו: מותר לך שלושה פעמים), אבל אם לא נהגת ללוות כסף מהקופה זכה המוסד בכסף וחייבים לתת רק למוסד זה.

מקורות:

דיני קדימה עיין עלון המשפט גליון 26 עמוד ב דין 5 וגליון 27 עמודים א-ג.
בעניין כסף שהוכנס לקופת צדקה עיין גליון 34 עמוד ב דינים 5-6.