טענות על נציג וועד הבית

בבניינינו משמש אדם אחד כנציג וועד הבית, מצב זה יוצר חיכוכים רבים על אופן תפקודו, אך דא עקא שאם מחמת חשש פגיעה בו ואם מחשש טורח – אין מתנדבים נוספים לתפקיד, מה ההלכה אומרת לגבי זה?
1. האם מותר לנהל כך כספי ציבור ללא אפשרות מעקב?
2. האם ניתן לחייב את השכנים (על פי גורל או הסדר קבוע אחר) לנהל את וועד הבית?
3. האם מותר למי שה'וועד' טוען עליו שחייב כסף – להציע את עצמו לנהל את הוועד?
4. מאחר ויש מי שרוצה להיפטר מתשלום בטענה מסויימת, חובתו של מי לתובעו בבית דין (מנהל וועד הבית/כל השכנים)?
סליחה על האריכות, תודה על ההענות.

תשובה:

שלום רב,

אקדים: ענייני וועד הבית מיוסדים על התקנון המצוי ועל הנוהג. לגבי התוקף ההלכתי של התקנון המצוי עיין כאן.

1. התקנון המצוי סעיף 16 קובע:
(א) הגזבר יקבל חשבון לכל הוצאה, ימסור קבלה לכל הכנסה וינהל פנקס הכנסות והוצאות; הגזבר יביא לאישור האסיפה הכללית הרגילה את הפנקס וכן יביא עמו את החשבונות והקבלות שקיבל, העתקי הקבלות שמסר והמסמכים הנוגעים להם.
(ב) הגזבר יערוך דין וחשבון כספי אחת לששה חדשים; הדין וחשבון יכלול גם את פירוט ההשקעות של ההכנסות שהצטברו.
(ג) בעל דירה רשאי בכל עת סבירה לעיין בפנקס ההכנסות וההוצאות, בחשבונות, בקבלות ובמסמכים הנוגעים להם ובדין וחשבון הכספי.
(ד) הגזבר יפקיד את ההכנסות בחשבון בנק על שם הבית המשותף.
ניתן לדרוש מהנציגות שתעמוד בכל הדרישות האלו. אם אינו מעוניין לעמוד בתנאים ניתן לדרוש להחליפו.

2. ישנם שתי אפשרויות. למנות נציג וועד הבית עם שכר או לקיים תורנות בין השכנים (בסדר מוסכם או לפי גורל). אם יש ויכוח יש לדון על כך באסיפה השנתית ולקבוע לפי דעת הרוב.

3. אין בכך בעיה, רק שיצטרכו לתבוע אותו לאחר שיתפטר או למנות נציג מיוחד שיתעסק בתביעתו.

4. על נציג הוועד מוטל גם לתבוע חייבים, חוץ מאם אמר בשעת המינוי שאינו מעוניין לעשות עבודה זו, אז מוטל עליו לפחות לתת יפוי כוח לאחד השכנים המעוניין לתבוע.