להסתמך על היתר עיסקא של הבנק

רציתי לשאול שאלה בסיסית. האם מי שיש לו חשבון בנק עם ריביות צריך לחשוש לאיסור ריבית. או שהכל מתואם עם הפוסקים. ויש היתר עיסקא וכד' ומה הדין בהפקדה שנעשתה לפי 20 שנה בערך האם גם אז היה היתר עיסקא.
והאם בשעת ההפקדה. צריך המפקיד לזכור שמסכים להיתר עיסקא וכד'.

תשובה:

שלום רב,

אם מפקידים כסף בבנק ניתן להסתמך על היתר עיסקא ללא שום חשש, גם לפני עשרים שנה. אבל לקחת הלוואה מהבנק ראוי להימנע, ובמיוחד שלא לצורך עסק.
לכתחילה ראוי לזכור ולהבין ואף לרשום על כל מסמך שהוא על פי ההיתר עיסקא, אבל לא חייבים לעשות כן ואפילו מי שלא ידע שיש לבנק היתר עיסקא לא עבר על איסור ריבית, כיון שכל העושה עסקים עם הבנק מסתמך על תקנון הבנק.

מקורות:

לעניין היתר עיסקא כללי בבנק עיין ספר תורת רבית פרק טז סעיפים לב-לד.
אוברדרפט היא בעיה חמורה (וכיום יש נוסחאות היתר עיסקא שפותרים את הבעיה). כמו כן, בכל מקרה שמתחייבים ריבית לבנק, יש חשש שאם הלווה ירצה להישבע ולהיפטר, יתבע הבנק את הלווה בבית משפט אזרחי, והניסיון מוכיח שבית משפט יחפש כל מיני סיבות בעולם למה לחייב את הלווה בריבית. אבל אם מלווים כסף לבנק אין חשש זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עיסקת תשלומים גם צריכה היתר עיסקא, אלא שאם מדובר בכרטיס אשראי עם מסגרת מהבנק, יש צדדים להתיר גם ללא היתר עיסקא, או למחמירים שלא להסתמך עליו. עיין כאן.