השתתפות דודי הכלה בחתונת אחייניתם בתוך ה"שלושים" על אחותם

שלום רב,
היום מתקיימת חתונה 30/08/2011, ואנחנו 7 אחים שרויים באבל של אחותינו שנפטרה לפני שבועיים.
האב של הבת יגיע לחתונה. אנחנו האחים מתלבטים בנושא. חשוב לציין שתהיה פינה מיוחדת ושולחן לאבלים.
חשוב לנו לדעת מה לעשות.
תודה רבה

תשובה

קרובים שאם הם לא יהיו בחתונה זה יפריע לחתן או לכלה, יש מקילים שהאבל יאכל בשולחן נפרד, ודווקא בתנאי שהאבל משמש כמלצר וכדומה, ולדעת הגרי"ש אלישיב צריך ממש לשמש הרבה זמן, ולא רק לעשות פעולה אחת, ויש אומרים שאם יש מוזיקה באולם אסור בכל מקרה, אמנם יש מתירים גם כשיש מוזיקה, מכיון שהוא עסוק לשמש את האורחים הרי הוא טרוד ואינו מתכווין להינות מהמוזיקה, אמנם וודאי שאסור להשאר ולהנות מהמוזיקה.

בשעת הריקודים אסור להיות באולם, ומי שרוצה יכול להשתתף בשמחה כשהוא עמוד בחוץ ליד האולם, ולקבל את האנשים.

אמנם מסתבר שמכיון שהכלה אינה נמצאת בכלל בצד של הגברים ואינה יודעת אם הם שם או לא בדרך כלל זה לא מצער אותה כל כך הרבה ולכן במקרים כאילו אין להתיר, ולפעמים גם לחתן זה לא כל כך מפריע צריך לדון כל מקרה לגופו, והכלל הוא שאם זה מפריע הדין הוא כנ"ל שאפשר להתיר אם הם עוזרים ומשמשים כמלצר וכדומה.

מקורות

מעיקר הדין מבואר ברמ"א בסימן שצ"א שהמנהג הוא לאסור לאכול בסעודה גם כשמשמש כמלצר וכדומה אמנם נוהגים להקל בקרובים שהעדרותם תקלקל את שמחת החתן והכלה, שיכולים להשתתף בסעודה בתנאים הנ"ל, וכפי שמבואר בשו"ת מהרשד"ם וכן פסק המשמרת שלום, ועיין בספר דברי סופרים בסימן שצ"א שהביא את השיטות בעניין.