שינוי מצב שעון שבת, בשבת.

שאלה על שבת.
הותקן שעון שבת למזגן שבביתי על מנת שנוכל להשתמש במזגן גם בשבת.
שאלתי היא, האם מותר לעשות שינוי בזמני הדלקת המזגן בשבת למרות שהוגדרו מראש לפני כניסת השבת?
תודה, ובשורות טובות.

תשובה

אם המזגן אינו פועל והוא עומד להידלק בשעה 4 אסור לו לכוון את השעון שיידלק בשעה 3, כמו כן אם המזגן פועל ועומד להיכבות בשעה 4 אסור לו להקדים את הכיבוי לשעה 3.

אמנם במקרה שהמזגן פועל והוא אמור להיכבות בשעה 4 והוא רוצה שהוא ימשיך לדלוק עד שעה 5, או במקרה שהוא אמור להידלק בשעה 4 והוא רוצה שהוא יידלק בשעה 5, במקרים אילו נחלקו הפוסקים אם מותר לו לעשות שינויים בשעון שבת, דעת הרבה פוסקים שאסור, ויש שהקילו והתירו לערוך שינויים כאילו, ולעניין הלכה גם מי שרוצה לסמוך על המקילים ולערוך שינויים, עדיף לא לעשות כך רק במקום שיש לו צורך גדול כגון לצורך חולה. (וכפי שיבואר במקורות).

כמובן שכל דברינו בשעון שבת שהשינויים בו נעשים על ידי הזזת זיזים ואין שום פעולה שקשורה לחשמל כשמזיזים אותם.

וכמובן שמומלץ בערב שבת לבדוק טוב ולערוך את השעון בצורה מדוייקת שלא יזקק לערוך בו שינויים

מקורות

דעת האג"מ ביו"ד ח"ג סי' מ"ז אות ד' שאסור לערוך שום שנוי בשעון השבת, ולא ביאר את טעמו, וכן דעת הגרי"ש אלישיב, ועוד כמה פוסקים.

אמנם דעת הגרש"ז אוירבך שבשתי המקרים האחרונים אפשר להקל מעיקר הדין, וכפי שמבואר במנחת שלמה ח"ב סי' כ"ג, ועיין בספר שמירת שבת כהלכתו פרק י"ג סעיף כ"ה – כ"ו שכתב שמותר לערוך שנויים במקרים הנ"ל, והוא מתיר בכל מקרה ולא הגביל את ההיתר רק למקום צורך, אמנם עיין בספק אורחות שבת ח"ג סי' כ"ט ס"ק כ"ו שכתב שעל אף שהגרש"ז סבר שמעיקר הדין מותר, אמנם כשהיו שואלים אותו אנשים אם לעשות כך, היה מורה להם לא לערוך שינויים כאילו רק במקום צורך גדול כגון לצורך חולה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. הנסיון מוכיח שעל ידי קטן אפשר יותר להיכשל כיון שאינו יודע היטב את ענין השעון וכיוצא בזה, משום כך קשה להקל

  2. ראה ילקוט יוסף סי'רנב סעי' ו שאף הוא מחלק לענין זה בין שינוי מצב קיים להמשך קיומו, ואוסר בהחלט לגרום לשינוי מוקדם של המצב.