אמירת ק"ש שעל המיטה לאחר חצות הלילה

שלום רב.
אני לא כל כך מבינה את עניין חצות הלילה,
בלוח הזמנים רשום לצורך העניין חצות היום והלילה 12:45 זה אומר שב- 24:45 בלילה זה חצות הלילה? ואז אין לומר את ברכת המפיל עם שם ומלכות? האם את שאר קריאת שמע שעל המיטה אומרים רגיל כמו שרשום בסידור לאחר חצות הלילה?
תודה מראש

כרמלה

תשובה:

זמני חצות היום והלילה הינם בהפרש של 12 שעות מדויקות. כאשר בלוח הזמנים שבאתר מופיע זמן של חצות היום [ולדוגמא: 12:45] ממילא הכוונה ש-12 שעות לאחר מכן [שזה יוצא 00:45] זהו זמן חצות הלילה.

לגבי אמירת ברכת המפיל וקריאת שמע לאחר חצות:

יש שנהגו [וכן המנהג הרווח בין הספרדים] שאין אומרים ברכת המפיל לאחר חצות הלילה, אולם שאר הפסוקים של קריאת שמע אומרים מתחילה ועד סוף.

ויש שנהגו [וכן מנהג רוב האשכנזים] שאומרים ברכת המפיל אף לאחר חצות הלילה.

מקורות:

לגבי מנהג הספרדים ראה ילקוט יוסף (או"ח ח"ג סי' רלט ס"א).

לגבי מנהג האשכנזים, ראה א"א (בוטשאטש, סי' רלט) ושם בביאור הלכה (ד"ה סמוך).

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לגבי מנהג הספרדים עיין בבן איש חי פ' פקודי שאף הנעורים כל הלילה יקראו קריאת שמע והפסוקים קודם חצות בלי ברכת המפיל. וכן כתב באור לציון ח"ג פי"ח לעשות שבועות והו"ר בלילה. ובכה"ח סימן רל"ט סק"ח מביא דלדעת הרבה מקובלים אין אומרים המפיל אחרי חצות על כן יאמרו בלי שם ומלכות.