התרת נדרים לרוצה לחזור למנהגו הקודם (הנחת תפילין במנחה בת"ב)

בקר טוב
שאלתי
האם מי שהניח תפילין כמנהג ירושלים בבקר שחרית תשעה באב ורוצה לחזור למנהגו כמנהג ספרד להניח במנחה והאם צריך התרת נדרים

ממתין לתשובתכם בהקדם כי זה אקטואלי להיום יהי רצון שנתבשר כבר בבנין אריאל

תודה מראש .

תשובה:

צריך לעשות התרת נדרים בפני שלשה, אולם לכתחילה אין להתיר את הנדר רק כאשר יש צורך מיוחד.

מקורות:

מאחר ודעת המקובלים שצריך להניח תפילין בתפילת שחרית בדווקא, והעושה כן עשה משום כך, הרי זה נדרי מצוה שהמבטלו צריך התרת נדרים, ואמנם נחלקו הפוסקים אם במקרה כזה שהמצוה לא תתבטל, האם גם בזה לא מתירים רק בשעת הדחק, שדעת שו"ת דברי יוסף (למהר,י אירגאס, סי' כו) והאמרי בינה (למהר"ם אויערבאך יו"ד דיני נדרים סי' יח) שאם המצוה לא תתבטל אלא תעשה על ידי אדם אחר או בזמן המצוה, שמותר להתיר אף שלא מדוחק, ולעומת זאת דעת המעשה רוקח (סוף הל' נדרים) והערוך השלחן (יו"ד סי' רכח סעיף קכט) שבכל מקרה אין נשאלים אלא מדוחק, וממילא בנדון דידן, כיון שנחלקו בזה הפוסקים לכתחילה אין להתיר אלא מדוחק.