בן לאב יהודי ולאם גויה, אם יורש את אביו

פנה אלי אדם, אמו גויה ואביו יהודי, לאביו יש אחות והוא שואל מי יירש את אביו לאחר 120?
כמו כן, הוא התחתן עם יהודיה ונולד להם בן והוא לומד לקראת גיור. מה מעמדו של הבן לעניין ירושת האב כרגע, ולאחר שיתקבל בע"ה כגר צדק בבית דין רבני כדת וכדין.

תשובה:

שלום רב,

הבן אינו יורש אביו לא לפני שמתגייר ולא לאחר שיתגייר. מדין תורה האחות תירש.
אם האב רוצה להריש לבנו, עליו לערוך צוואה כדין.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' רפג סעיף א נפסק שגוי אינו יורש את אביו הגר ולא גר את אביו הגר. לכאורה גוי שנולד מאב יהודי דינו כאילו אביו התגייר וכן משמע משו"ת הרדב"ז (ח"ה סי' קעו), וכן כתב במפורש על מקרה כזה בשו"ת מהרשד"ם (חו"מ סי' שה) ובבית שלמה (למהר"ש חסון, חו"מ סי' לג), וכן הוא בקדושת יו"ט (למהרי"ט אלגזי, על הרמב"ם הל' עבדים פרק א הלכה ב), ועי' שו"ת משפטי עוזיאל (ח"ב יו"ד סי' ס ענף ג) ובשו"ת משנה הלכות (חי"ד סי' רלח) ובשו"ת נחלת פינחס (לרבי פינחס מייער ח"א סי' צד-צה) שהאריכו לבאר טעם הדבר מכמה פנים מדוע אין הגר יירש את אביו הישראלי, וזאת, שכל מה שגר יורש את אביו הגוי הוא תקנת חכמים שמא יחזור לסורו, שהרי בתקנתם לו ירושה, היתה קיימת לו לפני כן מן התורה ומדיני הגויים, ובגרותו נפקעה ירושתו שמן התורה ועל זה תקנו להשאיר את דיני הגויים, ואם כן מלכתחילה היתה לו שייכות לממון זה והשאירו לו אותה, אולם כאן מעולם לא היה בר ירושה מן התורה מדוע יתקנו להוציא הירושה מיד הזכאים לה וליתנה לאחר שמעולם לא היתה לו בו זכות, ועוד כמה טעמים ראה שם.