הזמין צבעי לסייד יריעות זפת ונודע לו שהסיד מזיק ליריעות

לכבוד הרבנים שליט"א

הזמנתי פועל (צבעי) לצבוע את יריעות הגג בסיד בשביל למעט מחום הדירה העליונה, הפועל הגיע בבוקר והעלה את חפציו לגג, ואז אמר אחד השכנים שהסיד מזיק ליריעות שעל הגג ויש לצבוע בחומר יקר יותר.

התקשרנו לשלוש חברות וכולם אמרו בהחלט שסיד שמים על זפת שבגג ולא על יריעות ושלחנו את הצבע לביתו.

הצבע תובע פצויים ע"ס 100 ₪ על הטרחה של סחיבת החומר (טרחת קניתו, והלך להחזירו לחנות-ולא הסכימו והחזירו לביתו) ועגמת הנפש.

והנה נראה לי שכוין שסכום כל העבודה הוא רק 500 ₪ א"כ איך יתכן שהפיצויים כשלא היה עבודה יהיו חמישית מהסכום,

ואבקש שתאמרו לי ההלכה בזה.

תשובה:
שלום רב,
אתה לא חייב לשלם לא על הפסד יום עבודה, לא על קניית הצבע ולא עגמת נפש, רק שכר טרחה על הבאת הציוד והחומר והעלאתם על הגג.
יש לברר כמה פועלים מבקשים עבור עבודה זו של הבאת הציוד והחומר והעלאתם לגג.

מקורות:
לכאורה המזמין לא היה צריך לדעת על הבעיה יותר מהצבעי, ומבואר בשו"ע חו"מ סי' שלג סעיף ב וסי' שלד סעיף א שאם המזמין לא היה צריך לדעת יותר מהפועל הרי הוא פטור על הפסד יום עבודה.
על קניית הצבע, כיון שהצבעי קונה את הצבע לעצמו, דינו מבואר בסי' שלג סעיף ח שהמזמין החוזר בו חייב מדינא דגרמי, ואם לא פשע ודאי פטור.
על הבאת הציוד והחומר, כיון שזו חלק מהעבודה, מבואר בנתיבות המשפט סי' שלה סק"ג שאף אם המזמין נאנס חייב לשלם על חלק מהעבודה שהפועל עשה בפועל.
עיין עוד בקובץ עומקא דדינא ח"א עמוד קנו.