השבחת חפץ שאול ללא ידיעת המשאיל

האם מותר ל"שואל" להשביח את הדבר השאול, גם ללא ידיעת המשאיל?

תשובה:

שלום רב,

לכתחילה אסור. יש מקרים שמותר, וכגון שהדבר השאול התקלקל ואם לא יתקן לא יוכל להשתמש בו במשך זמן השאלה, ועיין במקורות.

מקורות:

בתשובת הגאונים חמדה גנוזה סי' מ כתבו שהיורד שלא ברשות עושה שלא כשורה.
בשואל שוקת סתם (להבדיל משוקת זו) ונפל השוקת, מותר לו לבנותו מחדש. עיין שו"ע חו"מ סי' שמא סעיף ח ועיין בנתיבות שם ס"ק טו שדינו כשותף המשביח ודין שותף מבואר ברמ"א סי' קעח סעיף ג שאם יש הוצאה מוכרחת יכול השותף להשביח אף אם השני מוחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1