השואל עט ונפל ונשבר, האם חייב לשלם

השואל עט מחבירו לכתוב בו מעט ונפל מידו ונתקלקל, לכאורה יש לפטור משום שאין השימוש בעט שווה פרוטה ומבואר בשו"ע חו"מ סי' שמו סעיף י שפטור מאונסים, ובש"ך סק"ו כתב שפטור אף מגניבה ואבידה.

תשובה:

שלום רב,

בהנאה פחות משווה פרוטה אכן פטור מגנבה ואבדה, אבל חייב בפשיעה.
נפילה מהיד לכאורה דינו כפשיעה, שהרי גם מוביל חבית ונתקל במקום שאינו מדרון יש סוברים שהוא פושע, כל שכן אם נופל מידו עט שאינו כבד.
בנוסף לכך, הרי אם נפל מידו לכאורה דינו כמזיק בידים ואינו נפטר אלא באונס כעין גניבה. וכן מצינו שהשוכח אבן בתוך חיקו ועמד ונפל האבן והזיק חייב, כמו שנפסק בשו"ע סי' תכא סעיף י, וכן הנופל מהגג והזיק חייב, כמו שנפסק בסי' שעח סעיף ב, ובודאי שהמפיל עט הוא פושע יותר מכל אלו.