לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

פניה להוצאה לפועל לגבית צ'קים חוזרים מלקוחות

שלום!
קודם כל ברצוני להודות לכם על האתר הנפלא! אני נהנה מאד להכנס ולהתבשם משיעורי התורה שבו. ישר כח!

שאלתי היא:
אני בעל עסק ומדי פעם מצטברים אצלי צ'קים חוזרים מכל מיני לקוחות.
עד היום אם אחרי שפניתי ללקוח הוא לא שילם את הצ'ק פניתי להוצאה לפועל בהליך מהיר.
רציתי לשאול האם פניה כזו נחשבת כהליכה לערכאות שח"ו שאיני רוצה להיות פורץ גדר ההולך לערכאות, ואני חייב לתבוע כל אחד מהם קודם בבית דין, או אולי מכיון שהוצאה לפועל אינה בית משפט אלא רק דרך לגביית חוב בכח אז אולי אינה נחשבת כערכאות.

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

יש מחלוקת בין הדיינים בזמנינו אם מותר לפנות להוצאה לפועל מבלי להקדים ולתבוע בבית דין.
גם לדעת המתירים, אסור להוציא מהחייב הוצאות טיפול או הוצאות משפט, כל עוד שהחייב אינו סרבן לדין תורה. כמו כן אם החייב טוען טענה מסוימת להגנתו, גם אם אתה יודע בוודאות שהוא שקרן, עליך לפנות לבית דין ואסור לדון בפני ראש ההוצאה לפועל על טענה זו.

מקורות:

בענין הוצאות משפט עיין שו"ע חו"מ סי' יד סעיף ה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. נכתב בתשובה לעיל "כמו כן אם החייב טוען טענה מסוימת להגנתו, גם אם אתה יודע בוודאות שהוא שקרן, עליך לפנות לבית דין ואסור לדון בפני ראש ההוצאה לפועל על טענה זו" ולכאורה אם הנתבע שקרן, בעל הצ'יק עושה דין לעצמו ולוקח את כספו עם כח בית משפט, ואין לו צורך בהכרעה שלו כי הוא בעצמו אין לו ספק, ומה הטעם לאסור בזה?

  2. אסור לעשות דין לעצמו באמצעות תביעה בערכאות. גם גנב וגזלן יש לתבוע בבית דין ולא בבית משפט, משום שגם הלכות טוען ונטען יש לברר על פי דין תורה.
    בשו"ע חו"מ סי' ד נפסק שאסור לעשות דין לעצמו על ידי גויים. אמנם יש פוסקים שסוברים שטעם האיסור הוא בגלל אלמות יתירה ובלשכת הוצאה לפועל אין חשש זה, אבל כל זה לעניין הגבייה עצמה ולא לעניין דיון לפני ראש ההוצאה לפועל.