שהיה בבית אחר בשבת במהלך "שבעה"

האם מי שיושב שבעה יכול בשבת ללכת להתארח בבית אחר.

תשובה:

אין ללכת לאירוח בשבת שבאמצע השבעה, כמו כן אין לזמן את האבל לארוח בשבת זו.

כל זה באופן שיש לו מי שיכין לו את מאכליו בביתו הוא, אולם מי שאין לו מי שיכין לו את סעודת השבת, או שמחמת שיושב שבעה בעיר שאינה עיר מגוריו, ואינו יכול לשהות שם בשבת, וצריך לחזור מיד בצאת השבת, הרי שמותר ללכת ולהתארח בבית אחר.

מקורות:

עי' טור (יו"ד סי' שצג) שהביא מחלוקת הראשונים אם האבל יוצא להתפלל בבית הכנסת, ושהמנהג באשכנז שביום חול אין האבל יוצא ובשבת האבל יוצא, ובטעם הדבר נראה שהעיקר הוא משום שבכך מנחמים אותו, וע"ש בב"י שכתב שאם לא יצא לבית הכנסת יראה כ"אבילות בפרהסיא" שאסורה בשבת [ומה שמנחמים את האבל בשבת אין זה משום אבילות בפרהסיא, וכמו שביאר שם הב"י שבאמת 'בקושי התירו לנחם' כמבואר בגמ' שבת (יב:)], אולם כל זה דווקא להליכה לבית הכנסת, אולם הליכה לטיול או לביקור, הרי אין בזה היתר, כיון שבכלל אבילות הוא הליכה ברחוב שלא לצורך, ואין לאבל לצאת מפתח ביתו כל השבעה, ולכן אין ללכת להתארח בבית אחרים, אולם אם הזמינו אותו ואם לא ילך יהיה ניכר בזה שעושה מחמת אבילות הרי יש בזה משום אבילות בפרהסיא ואסור, כמו כן מי שאין לו לאכול בביתו ג"כ שרי ולא גרע מימות החול שמותר.