צום יז בתמוז תוך שנה ללידה

אשה אשכנזיה בתוך שנה ללידתה, האם עליה לצום מחר ?

יישר כח ובשורות טובות.

תשובה:

אם היא עדיין מניקה אינה צריכה לצום, אך אם היא איננה מניקה כלל רבים נהגו שלא לצום, ויש מורים שצריך לצום.

מקורות:

עי' שו"ע סי' תקנ שמעוברות ומניקות אם אינן מצטערות הרבה צריכות לצום כל ד' צומות, אולם בזמנינו שהנשים חלושות דעת רבים מהפוסקים שכאשר הינם מניקות אינן צריכות לצום, וכן המנהג, ובהליכות שלמה (פרק יג הערה 16) הובא מהגרש"ז אויערבך זצ"ל "ולענין נשים היה דרכו של רבנו [-הגרש"ז] להשיב לשואלים שהמנהג במקומותינו היה שהנשים אינן מתענות כלל ואף הנערות מלבד תשעה באב ויום הכפורים אבל לאנשים אין להקל כלל בד' תעניות ותענית אסתר יותר מהמבואר בפוסקים"

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. אחי צם. (חוזר בתשובה כבר 20 שנה, חחרדי, כיפה שחורה)
    הוא חולה. מקיא, חום, צמרמורות, חולשה, כאבים בגוף ובגרון. האם עליו לצום??? האם יכול לפחות לשתות מים.
    אנא השיבו במהרה לפני שיטמוטט

  2. ראוי להדגיש שלדעת הספרדים מעוברות ומניקות פטורות תמיד ולא רק במצטערות, כמו שכתב מרן השולחן ערוך בסימן תקנד 'אבל בג' צומות אחרים פטורים מלהתענות, ואף על פי כן ראוי שלא תאכלנה להתענג במאכל ובמשתה, אלא כדי קיום הולד'. ולדעת הגר"ע יוסף שליט"א, מניקות כל כ"ד אינן מתענות, אף שמלשון השולחן ערוך משמע שרק משום קיום הולד יכולין להתענות.