רכישת מיטלטלין בלשכת ההוצאה לפועל

שלום רב
האם מותר להשתתף במכרז שמוצעים למכירה פריטים שהוחרמו ע"י המדינה (ביטוח לאומי ומס הכנסה), אין דמי השתתפות רק מקדמה או צק בנקאי שיוחזור במידה שלא זוכים?
תודה

תשובה:

שלום רב,

אפשר להקל.

מקורות:

באופן כללי קיימת בעיה במכרזים של הוצאה לפועל, שלפי דין תורה אם לא מוצאים אדם שמוכן לקנות את הנכסים של החייב במחיר גבוה, יש לתת אותם לנושה לפי השווי בשוק, אבל לפי חוקי המדינה מוכרים את הנכסים של החייב במחיר הגבוה ביותר שניתן להשיג, גם אם מחיר זה נמוך בהרבה מהמחיר בשוק והנושה מקבל כסף מזומן בלבד. כמו כן, לא ניתן לדעת בוודאות אם החוב הוא כדין.

עם זאת, הגרמ"מ שפרן שליט"א מתיר לקנות בנימוק שהעלאת המחיר טובה לבעל המיטלטלין וממילא הוא מסכים שאנשים יציעו הצעות. בנוסף לכך ניתן לצרף את העובדה שברוב (וכמעט כל) הפריטים הנמכרים לא קיימת בעיה הלכתית. בפריטים שנגבו בגין חובות של מסים יש לכאורה היתר של דינא דמלכותא דינא. בחובות הנובעות מעסקאות עם אנשים שאינם דנים בדין תורה, קיים ההיתר שכתב התומים בסי' קד סק"ג שעל כן השתעבד החייב מלכתחילה.