שכנים שחתמו על ת.ב.ע. אם יכולים לחזור בהם

קנינו דירה בקומה אחרונה בבנין שחתמו בו כל השכנים על תב"ע. במסגרת התב"ע נתנו זכויות בניה לשכנים – בצד הבנין, ולדיירי הקומה האחרונה, בגג.
היתר בניה עדיין לא יצא. האם יכולים כעת השכנים להתנגד להיתר בניה (שיוצא עכשיו רק על הגג בגלל בעיות בבניה בצד), בטענה שהגג הוא רכוש משותף, והיום לפי תמ"א 38 (דבר שסבירותו להתקבל נמוכה מאד) הם יכולים לבנות על הגג כולו עוד דירות ולהרויח .

רציתי להוסיף שבעת הוצאת התב"ע לא היה שום מצב של תמ"א ורק אחרי שכבר הוצאנו כספים רבים ע"ס תב"ע זו, וכעת רוצים להוציא היתר, השכנים מתנגדים כנ"ל.

תשובה:

שלום רב,

השכנים יכולים לחזור בהם. החתימה על שינוי ת.ב.ע. איננה הקנאה.

מקורות:

בפסקי דין ירושלים ח"ט עמוד קצה כתבו בשם הגרי"ש אלישיב שליט"א שחתימה על תכניות לקבלת רשיון מהוה הקנאה, אבל רק אם החותמים לא חזרו בהם עד שניתן היתר בניה.

בספר משכן שלום (קיצור דינים עמ' כח-כט סעיפים ה-ו, וכן בגוף הספר עמ' ריח סקי"ד) כתב שחתימה על ת.ב.ע. איננה הקנאה והחותמים יכולים לחזור בהם.