שיפץ את דירתו וניקה את חדר המדרגות במים על חשבון צריכה משותפת

אחד השכנים שיפץ את ביתו במשך כ-שנתיים, הוא הרחיב על הגג ובתוך ביתו, בימי שישי הוא ניקה את כל חדר המדרגות עם צינור המים הכללי עקב הלכלוך הרב שגרם השיפוץ שלו. האם היה מותר לו לעשות את זה על חשבון כל הדיירים? האם הוא לא היה צריך לשאת לבדו בכל תקופה זו במלוא הוצאות הניקיון של חדר המדרגות?

תשובה:

שלום רב,

הוא רשאי לנקות עם המים של הבנין. מעצם הדין לא ברור שמוטל על שכן שגרם לתוספת לכלוך מהרגיל לנקות בעצמו. השכן נהג כראוי וביושר בכך שטרח לנקות בעצמו, אבל בודאי היה מותר לו לנקות במים של הבנין.

ככלל לא ראוי לדקדק עם שכנים על חוט השערה כדי שלא להרבות במחלוקת.

מקורות:

בחוק המקרקעין סעיף 58 נקבע שמשלמים לפי החלק ברכוש המשותף, לא נקבע שמשלמים לפי כמות הלכלוך שגורמים ולא לפי מס' הנפשות המתגוררות בדירה, וכך גם המנהג.

כמובן שאדם שבונה ראוי שיטפל בעצמו בניקיון, אבל אין על כך הגדרות ברורות. ייתכן שניתן לדרוש על פי המקובל שינקה בעצמו, אבל אם מה שמקובל קובע, לא מקובל לעשות עסק מהמים.