דייר שהביא קבלן לזפת את הגג על דעת עצמו ותובע את כל הדיירים להשתתף

שלום
שאלתי אנו גרים בבית משותף ואחד הדיירים
מסיבותיו האישיות החליט על דעת עצמו לטפל בשיפוץ הגג לפני החורף שעבר הביא קבלן שביצע העבודה בס"ך 10.000 ש"ח וחייב הדיירים לשלם חלקו בחלוקת הסכום הנ"ל
השאלה האם מבחינה חוקית והלכתית אפשר לכפות דבר כזה מבלי שוועד הבית יתן את הסכמתו מה גם שדייר זה קבע קבלן שרירותית מבלי לעשות סקר קבלני טרם ביצוע העבודה
כל הדיירים פשוט לא איכפת להם שילמו ורק אני לא שילמתי חלקי לכן אני מבקש מכבודכם להדריכיני איך להתייחס לענין הזה משני צידי המיטרס אודה לתשובתכם והנחיתכם בברכה

תשובה:

שלום רב,

אני מניח ששכן זה גר בקומה עליונה ולכן דאג לתיקון הגג לפני שיגיע החורף.

אם אכן היה צורך בשיפוץ הגג, כל השכנים חייבים לשלם את ההוצאות. אלא שלדייר שאינו נציג וועד הבית אין סמכות להחליט איזה קבלן לקחת ומה לעשות. ולכן אם עשה כן על דעת עצמו יש לשלם לו כפי מה שהיה עולה אם היו לוקחים את הפועל הזול ביותר.

מקורות:

עיין שו"ע סי' קעח סעיף ג ושו"ת הרשב"א ח"ג סי' שצד. ועיין כאן.

לעניין חיוב תשלום ליורד שלא ברשות כשהוא שילם לפועלים יותר מהשכר הנמוך ביותר, עיין עלון המשפט גליון 18 עמוד 2 מחלוקת הראשונים ושהכרעת השו"ע שיש לשלם ליורד כפי מה ששילם בפועל, אמנם נראה שבחיוב דייר תחתון בזיפות הגג שווי ההנאה הוא כפי מה שעולה הפועל הזול ביותר, שהרי הדייר התחתון אינו נהנה מעצם הזיפות, אלא מכך שנפטר מחובו, והחוב הוא רק כפי שעולה הפועל הזול ביותר.