בעיות ריבית בחוב שנמסר לטיפול עורך דין

הלויתי לאדם סכום כסף ובמועד הפרעון לא פרע לי ואף התכחש לחובו אי לכך מסרתי את הענין לטיפול בידי עו"ד ולפי דברי העו"ד הסכום אף שילש את עצמו, שאלתי היא האם אפשר לקבל את הסכום שגדל או יש לחשוש לאיסור רבית וא"כ איך לנהוג?

תשובה:

שלום רב,

אסור להוציא מהלווה ריבית, ואם קיבלת אתה חייב להחזיר.

אסור לתבוע את הלווה בבית משפט, רק בבית דין רבני, ואף לא היה לך למסור את הטיפול לעו"ד, כיון שהעו"ד מחתים אותך על יפוי כח לתבוע בשמך בבית משפט.

מקורות:

אף כתב החוות דעת בסי' קס סק"ב שריבית הניתנת בשעת פירעון אין חיוב להשיב לצאת ידי שמים, מכל מקום אם הוציאו את הריבית בכפיה הרי זה גזל. שרק ריבית הניתנת מרצון הלוה אינה גזל. עיין ב"מ דף סא ע"א.

אם הלווה מודה בחוב ומסרב לשלם יש שמתירים לפנות ללשכת ההוצאה לפועל, אבל אם הלווה מכחיש את החוב ודאי שי לתבוע בבית דין. אפשר לבקש מעו"ד לכתוב מכתב אזהרה, אבל לא למסור את הטיפול בתיק.