עליה לקבר ביום השלשים

נידון: קדיש בבית העלמין.
האם חייבים ביום השלושים לפטירתו של אבא להביא מניין לבין העלמין ולהגיד קדיש בבית העלמין? אשמח להחכים ולדעת גם מקורות.
תודה, קובי

תשובה:

מנהג ישראל מדורות קדמונים, לפקוד את קבר ההורים ביום השלשים לפטירתם, ולומר שם קדיש לעילוי נשמתם, וכיון שכל קדיש חייב שיהיו דווקא עשרה נוכחים, לכן עולים עם מנין.

מקורות:

ראה שו"ע יו"ד סי' שדמ ס"כ שכן עושים לחכם, ואף בזמנינו עושים לכל נפטר כן ועורכים שם השכבה, וראה בזה עוד בנטעי גבריאל (אבילות פרק לז הערה ד), ובדברי סופרים (פרק סב הערה א) כתב שהטעם בזה שכל פעם שישנה עליה לנשמה בעולם הבא באים כדי לעורר זכות עליהם שיעלו למנוחה נכונה.