האם אוסרת על בתה לדבר עם אחיה

יש מחלוקת במשפחתי
אחי הכאיב מאד למשפחה של אמא שלי ולא מסכים לבקש סליחה, וטוען שהוא לא עשה שום דבר לא טוב,
אמא שלי אמרה לו שהיא לא תסלח לו עד שהוא יבקש סליחה מכל אלו שהוא הכאיב להם, אבל פנים מול פנים, והוא כמובן לא מסכים לעשות זאת,
אז כרגע הם לא מדברים אחד עם השני.
אני אחותו, ואם אני אדבר איתו זה יכאיב לאמא שלי מאד, חוץ מזה שהיא גם ביקשה ממני לא לדבר איתו,
אחי הגדול אומר לי שאני סתם בתוך המחלוקת ושאני צריכה לדבר עם אחי הקטן, כי לי הוא לא עשה כלום,
האם לפי ההלכה אני צריכה לדבר איתו, כנגד ציווי אמא שלי שאמרה לא לדבר איתו?
האם זה נקרא שאני בתוך מחלוקת וחייבת כן לדבר איתו?

תשובה:

שלום לך.

את נמצאת במצב לא קל, קרועה בין המחויבות לאמא, לבין הקשר עם אחייך, לא קלה היא ההתמודדות עם תקופה שכזו.

אך למעשה, מבחינה הלכתית אין אמך יכולה לאסור עלייך לדבר עם אחיך, אדרבא, להלכה נפסק שאם האבא או האמא מורים לא לדבר עם איש פלוני, אסור לו לשמוע בקולם, שהרי הם מבקשים ממנו לעבור על לאו מהתורה של לא תשנא את אחיך בלבבך, ועל ואהבת לרעך כמוך. אולם ברור שאינך צריכה לבוא לאמא ולומר לה אני לא מקבלת את דברייך ואני מתעקשת לדבר עם אחי, תמיד תוכלי להישאר כביכול ניטרלית במערכת המורכבת שמשפחתך נקלעה אליה. ובוודאי שעדיף שהקשר עם אחיך ייעשה בצורה כזו שלא תפגע באמך, אך זה ברור שבכל מקרה אינך אמורה לקחת אחריות על מצב רוחה של אמך, היא אחראית לעצמה ומספיק בוגרת לקחת אחריות על עצמה.

בברכת השלום

הרב יהודה ליב אוירבך

מנהל ואחראי המוקד הטלפוני של ארגון "בינת הלב",

מפקח ארצי במרכזי הטיפול של "מרכז החינוך"

טל. 02,6587003

נייד. 052,7643333

פקס. 02,6587006