מתן עדות בבית משפט אזרחי בסכסוך בין שכניו

אני גר בישוב בשומרון אחד השכנים מסוכסך עם שכן אחר ומבקש ממני לתת עדות בבית המשפט לטובתו. אני לא שופט איני יודע מי צודק האם עלי לתת עדות או לסרב. לא משנה מה העדות תתרום לצד אחד אבל אני יודע שהצד הפגוע ישנא אותי כל ימי חיי. אני לא מעוניין לערב את רב הישוב בשאלה זו.

תשובה:

שלום רב,

אם השכן שמבקש ממך להעיד קיבל רשות מבית דין ללכת לבית משפט, מכיון שהצד השני סירב לדין תורה, מצווה עליך להעיד. אבל אם הלך לבית משפט ללא רשות מבית דין, אסור להעיד, כדי שלא לסייע בידי עוברי עבירה, וגם מחשש שמא יוציא ממון על פי עדותך יותר ממה שמגיע לו על פי דין תורה.

במקרה שבית משפט יחייב אותך לבוא ולהעיד יש לדון בנפרד.

מקורות:

אם תובע ללא רשות בית דין עיין שו"ת רמ"א סי' נב. ובמקום שמוציא ממון יותר מדין תורה עיין שו"ע חו"מ סי' כח סעיפים ג-ד. ובמקום שתובע ברשות בית דין עיין ספר התרומות שער סב אות ג.