הצעת המתווך הראשון לא התקבלה ברצינות והמתווך השני גמר את העסקה

לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א,
יש לי שאלה בענין תיוך, וכך הוי עובדא, שבחודשים האחרונים מספר חברים הציעו לי דירה מסוימת ומשום מה לא התיחסתי ברצינות להצעתם, עד שבא מתוך ואמר לי שאני חייב לראות את הדירה והתקשר אלי כמה פעמים עד שהלכתי, וכן הייתי מעונין, ונשאלה השאלה, למי הדמי תיוך אם בכלל וכמה?

תשובה:

שלום רב,

אם המתווך השני הציע כתוצאה מהצעת החבר שהציע ראשון, כגון ששמע ממנו או ממך על הצעה זו והחליט ללחוץ עליה, מגיע לחבר שהציע ראשון שליש ולמתווך השני שני שליש.

אם המתווך השני ידע על ההצעה מעצמו והצעת החבר הראשון לא תרמה כלום לעסקה, עליך לשלם רק למתווך השני דמי תיווך מלאים.

מקורות:

שו"ת הליכות ישראל סי' כג