שאל רכב וחוייב בדו"ח והמשאיל הצליח לבטלו באמצעות קומבינה

הבאתי לחבר את הרכב והוא קבל דו"ח ומלכתחילה הוא קבל אחריות על כך
בתוך הזמן שצריך לשלם הכרתי משהו שיכול לבטל לי את הדו"ח בתשלום סמלי
1. האם חברי צריך לשלם לי תשלום מלא ללא קשר לקומבינה, או שישלם רק את התשלום הסמלי?
2. האם יש הבדל בין לפני לאחרי. כלומר אם סדרתי את הענין כבר בתשלום סמלי, האם עדיין יש צד שהוא ישלם לי תשלום מלא?

תשובה:

שלום רב,

1. לכתחילה ודאי שהשואל אינו יכול לדרוש מהמשאיל לעשות קומבינות כדי שייפטר מתשלום הדו"ח.

2. אם המשאיל עשה קומבינה, יש עדיין צד לומר שיכול לדרוש מהשואל לשלם את הדו"ח במלואו, אבל אין דין זה ברור ויש להתפשר.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 29 עמוד ד לענין התחייבות לשלם דמי נסיעות וההוא הלך ברגל שחייבים לשלם לו דמי נסיעות. יש מקום לומר שהוא הדין כאן כיון שהמשאיל מסתכן סיכון כלשהו מהקומבינה ולכן יכול לטעון שהוא מסתכן בשביל עצמו, אבל ניתן לחלק בין נסיעות שהוא חיוב וודאי, לבין התחייבות לשלם דו"ח שהיא התחייבות על צד הספק וניתן לפרש את ההתחייבות רק אם יהיה תשלום דו"ח בפועל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ההתחייבות היא לשלם את הפסדו של בעל הרכב ולא תשלום מסוים, מלבד זאת יש לעיין אם ההתחייבות חלה בכלל שאם התחייב לשלם את זה רק לאחר מתן הדו"ח איך חלה ההתחייבות רק משום מזיק, והרי לא הזיק יותר ממה ששילם בפועל, ואם ההתחייבות היתה בשעת ההשאלה שכל דו"ח ישלם הרי זו אסמכתא ולא עשו קנין על כך, [ואין זה נזק ישיר למכונית שחלה בתורת "שאלה" שמשיכת המכונית לא היתה על ההתחייבות הזו אלא על קנין השאלה.
    כך שאיני רואה כל דמיון בין זה לבין התחייבות של שכירות פועלים שהתחייב לשלם לו דמי נסיעה בין יסע ובין לא יסע.

  2. אם סיכמו מראש ודאי שההתחייבות היא בשעת ההשאלה. והחיוב הוא מדין התחייבות ממון ולא מדין מזיק.
    אין בעיה של אסמכתא כיון שהוא 'בידו ולא גזים'. עיין שו"ע חו"מ סי' רז סעיף יג.
    אין צורך בקנין מיוחד. עיין ש"ך שם ס"ק כד וקצות שם סק"ז.
    חשוב לציין לא הכרעתי את הדין אלא הצעתי להתפשר.