הלווה נותן מתנה למתווך ומתכוון שהמתווך ימסור למלווה

שלום כבוד הרב
כידוע מן התורה אין איסור ריבית כאשר הריבית אינה באה מלווה למלווה.
שאלתי היא כאשר ישנו אדם שמתווך בין הלווה למלווה, והלווה מעוניין לתת מתנה למתווך כשכוונת שניהם היא שהמתווך יתן את המתנה למלווה.
האם יש כאן הערמת ריבית, בריבית מאוחרת, או שהדבר מותר ללא חשש.

תשובה:

שלום רב,

אם הלווה מסכם עם המתווך שייתן את המתנה למלווה, ואם המתווך לא ייתן למלווה יצטרך להחזיר ללווה, אסור בכל מקרה.

אם המתווך רשאי לעכב את המתנה לעצמו אלא שהלווה מבקש ממנו למסור למלווה, תלוי: אם הלווה כבר פרע את החוב, מותר. אם הלווה עדיין לא פרע את החוב אסור.

מקורות:

אם הלווה מסכם עם המתווך הרי המתווך שלוחו של הלווה ואסור אפילו בריבית מאוחרת כמבואר במשנה בב"מ פ"ה משנה י ועיין ט"ז יו"ד סי' קס ס"ק יא.

אם הלווה לא סיכם אין זה נחשב שהלווה נותן למלווה, אלא כגורם לו הנאה, ואסור רק לפני הפירעון, כמבואר בשו"ע שם סעיף יג וסעיף טז, אבל ברבית מאוחרת לאחר הפירעון מותר. עיין שו"ע שם סעיף י.