מקור סיפור על רבי עקיבא בתחילת לימודו

מועדים לשמח
שאלתי
היכן רשום המעשה של רבי עקיבא
שרצה ללמוד תורה והתבייש בגיל ארבעים
לשבת עם בני חמש ואז הציעה לו כלבא שבוע אשתו
שישים עציץ על חמור וישב ברחוב וכביכול לא יתבייש כי בהמשך יתרגלו כך כשישב ללמוד עם בני חמש
תוודה על תשובתכם שזה יעזור לדרבן אנשים לא להתבביש ללמוד תורה .

תשובה:

אם כי בתלמוד בבלי ששם מובא סיפור העיקרי על ר"ע (כתובות סב, ב – סג, א), פרטים אלו לא הוזכרו שם.

אולם הוזכר דבר זה ב"מדרש הגדול" (שמות פ"ד פי"ג, מהדו' ברלין עמ' 36) וכפי שמובא שם "אמרה לו אשתו לך למוד תורה אמר לה הלא ישחקו עלי שאני בן ארבעים שנה ואיני יודע כלום אמר לו בוא לעשות פלא, אמר לה ומה הוא, אמר לו הבי לי חמור שהוא ניזק בחוליותיו, הביא לה זרקע על נזקו עפר וזרעה עליו שחלים, וצמחו הויאו לשוק יום ראשון ושיחקו עליו, יום שני ושיחקו עליו, יום שלישי לא שיחקו עליו, כך אמר לו לך למוד תורה היום ישחקו עליך למחר ישחקו יום שלישי לא ישחקו אלא יאמרו זה מנהגו כן מיד הלך הוא ובנו וישב לו אצל מלמד תינוקות, אמרו לו רבינו למדינו תורה היה הוא אוחז בראש הלוח ובנו אוחז בראש הלוח כתב לו אלף בית ולמדם אליף תיו, ולמדם ברכת המזון ולמדה, ברכת כהנים ולמדה והיה לומד והולך עד שקרא מקרא, הלך וישב לו אצל רבי אליעזר ורבי יהושע אמר להם רבותי פתחו לי בטעם משנה כיון שפתחו לו הלכה אחת ודרשה הלך ויש לו בינו לבין עצמו ואמר אלף זה למה נכתב ובית זו למה נכתבה ומפני מה זה צורתו כזה וזה צורתו כזה וגילה טעמם מליבו וחזר ושאלם וכו'