מכירת חמץ במניות

שאלה לכבוד הרב
האם במכירת חמץ להכליל גם תיק ניירות ערך בו יש השקעת בחברות בהם יש חשש חמץ.
בברכה

תשובה:

לפי כמה פוסקים, יש לכלול את המניות, מחשש בעלות על החמץ של החברה. יש שמקילים בכך, ויש שתולים את הדבר בכוח הצבעה שיש לבעל המניות בחברה. מספק, ראוי לכלול את המניות, ולציין בשטר ההרשאה שאתה כולל במכירה את המניות שיש בהם חשש חמץ.

מקורות: דעת מהרי"א הלוי להקל במניות, וכן דעת כמה רבני גרמניה, כמו שמובא בשו"ת מלמד להועיל. לדעת האגרות משה, הדבר תלוי בכוח הצבעה, כלומר, ביכולת ממשית להשפיע על החלטות החברה, וכן נקטו כמה פוסקים. במנחת יצחק (ח"ג, סימן א) החמיר יותר, עיי"ש שהביא דעות בשאלה. [אין המקורות לפני כעת, ובס"ד אשלים בהזדמנות אחרת.]