לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

קנתה מתנה לחברה והיא עברה לעיר אחרת

קניתי מתנה לאשה שאמורה לעזוב את העיר שלנו בתור מתנת פרידה.
אכן לפני שמסרתי לה אותה חשבתי שמתנה זו מדי יקרה בשבילה.
ועוד, שהאשה עכשיו הלכה כבר, ובודאי שלא הייתי חושבת לקנות לה מתנה להוליך אותה לעיר אחרת.
האם אני יכולה לשנות דעתי ולא להביא לה המתנה.
כמובן שהיא לא יודעת כלום מזה.

תשובה:

שלום רב,

אם אשה זאת עניה, שאין לה או לבעלה מספיק כסף עבור פרנסה לשנה או פרנסה קבועה, יש לעשות התרת נדרים, לומר (את או בעלך) בפני שלושה גברים שחשבת לתת מתנה אבל כיון שהיא עברה כבר לעיר אחרת את חוזרת בך והם יאמרו מותר לך שלושה פעמים. אם האשה איננה עניה את יכולה לחזור בך.

מקורות:

לענין גדר עני עיין עלון המשפט גליון 25 עמוד ב.לענין התרת נדר לצדקה עיין גליון 23 דין 2 ודין 6.

אין איסור מחוסר אמנה על מחשבה בלבד בלי דיבור. אמנם, ירא שמים אינו חוזר בו אפילו ממחשבה לתת (שו"ע הרב חו"מ הלכות מכירה סעיף א וקיצור שו"ע סי' סב סעיף טז), אבל בנידון דידן שלא היתה מסכימה מלכתחילה להעביר לעיר אחרת אין צריך להיזהר בכך.