חריטה בעופרת על מצבה, שיפוץ דירה בשנת אבל

שלום רב!
א.האם מותר לחרוט על מצבת הנפטר בעופרת,או שזה בעייתי מבחינת מנהג?
ב.האם מותר לאלמנת הנפטר המבוגרת לשפץ בבית בנה, יחידת דיור בתוך השנה, כדי לא לגור לבד?

תודה מראש!

תשובה:

א. אם הכיתוב לא בולט מהמצבה אין מניעה.

ב. מותר.

מקורות:

א. קנין תורה (שוארץ, עמ' 81), ולגבי אי כתיבת כתב בולט במצבה ראה כאן

ב. אין איסור לשפץ דירה בשנת אבל בפרט כשהדבר נצרך לצורך מגורים וכמו שמבואר בשו"ע (או"ח סי' תקנא ס"ב), אמנם אם זה רק להרווחה מחמירים בזה כשזה בן על אביו או אמו, אך לא על בעל לאחר ל' יום, והמנהג (עי' נשמת ישראל ח"ב סי' כו עמ' תמח) שבן שהוא אבל על אביו או אמו שלא לשפץ רק כשהדבר נצרך מאד, ובנידון דידן נחשב לדבר נצרך מאד.