אוכל לתוכים ודגים בפסח

יש לי שלושה תוכים האם לתת להם לאכול בפס דוחן במקום הגריגים שאני נותנת עכשיו?ויש לי גם שלושה דגים באקוריום האם מותר להמשיך ותת להם את הגרגירים שאני נותנת היום או יש כשר לפסח

תשובה:

דוחן נחשב ל"קטניות" ומשכך אין מניעה לתת אותו לבעלי חיים [אף לאשכנזים שלא אוכלים קטניות בפסח], מאכלי דגים יש מהם שיש בהם חמץ ויש מהם שאין בהם חמץ יש לקנות בחנות של שומר תורה שיביא אוכל שאינו חמץ

מקורות:

עי' מהרי"ל (הל' מאכלות אסורות בפסח סעיף כא) "אמר מהר"י סג"ל העופות שאוכלין שומשמין שקורין גואוס, ייחד להם מקום בפסח בחדר מיוחד ויאכילם שם" והובא בדעת תורה (סי' תנג ס"א) וכן משמע במשנ"ב סי' תנג ס"ק יא שקטניות מותרים בהנאה, ואם כן הוא הדין להאכילם לעופות, וכ"כ במפורש בשדי חמד (מערכת חמץ ומצה סי' ד) ובשו"ת זכר יהוסף (למהרי"ז שטרן, ח"ד סי' קנח) שכן הורה הגאון האדר"ת וחיזק ידיו בזה [שלא כדעת רב אחד שרצה לאסור], ועי' לחתנו של האדר"ת בשו"ת אורח משפט (או"ח סי' קיד) שכתב שהאריכו בזה הוא וחותנו בזמנם ויצא להיתר, [אמנם מה שכתב שם להצריך לבדוק את הקטניות מחמץ לא נהגו כן בפרט תמוה לעשות כן במי שיש לו רפת של בהמות ולעמוד לברור את כל אוכלם מערב פסח שלא נתערב בהם חיטים הוא תמוה, דהרי אין זה מחמיץ אלא אולי יבוא לידי חימוץ ויש להאריך בזה, וכמדומני שלא נהגו כן] וכ"כ ביסודי ישורון (ח"ו עמ' קטז), ובקיצור הל' פסח (הר"י טשזנר עמ' עו), וכן כיום המנהג להאכיל את הפרות במאכלי קטניות.