מנהגי גרושה כשחוזרת לבית הוריה

בבית הורי אכלו מצות מכונה, ובעלי שאין לו מנהג הורים הנהיג בבתינו לאכול מצות יד. נהגתי כך במשך כל שנות נשואי (25) ועכשיו אני עומדת להתגרש ורוצה לחזור למנהג בית הורי ולאכול מצות מכונה. האם אני צריכה התרת נדרים?

תשובה:

אם יש לכם ילדים קטנים או גדולים שאינם נשואים והילדים מתגוררים אצל האשה יש להמשיך לנהוג כפי שאביהם נוהג, כיון שכשיגדלו יצטרכו לנהוג כמנהג אביהם [אלא אם כן אביהם עושה זאת רק בתור חומרא עצמית ולא בתור הנהגה כפי שמקובל בקהילה שלו וכד' או שהנהיג כך בבית מעיקר הדין].

אם אין ילדים, האשה יכולה לחזור למנהגי בית אביה ואינה צריכה התרת נדרים.

מקורות:

עי' ספר כל נדרי פרק עו סעיף א ובהערות שם שהוכיח כן מדברי התשב"ץ