שיחה עם האישה

אדם הרוצה לטייל עם אשתו בשבת או בחול האם עליו לחוש ממאמרם של אבות "ואל תרבה שיחה עם האשה באשתו אמרו" ק"ח באשת חבירו

תשובה:

שלום רב.

שאלה זו היא שאלה חשובה מאד, ושמחתי מאד לראותה עולה באתר.

אקדים ואכתוב, כל דברי נכתבים כפי מה שקיבלתי מרבותי שליט"א וזצ"ל לפי הראוי לדורנו, יתכן מאד ובדורות קודמים מתוקף גדולתם הדברים היו אחרת, אך בדורנו זוהי ההנהגה הנכונה.

אין חולק שאשה זקוקה לשיחה עם בעלה, אין גם כל ספק שהדרך לבניה של קשר רגשי נכון ועמוק בין שני אנשים הוא באמצעות שיחות רגשיות, וגם ברור לכולם שבין איש לאשתו ראוי וצריך שיהיה קשר רגשי עמוק ככל שניתן בכדי להעמיד את הבית על אדני התורה והיראה, וד"ל.

ומה שמצאנו באבות אל תרבה שיחה עם האשה עיין שם בפירוש הרב עובדיה מברטנורא ובעצם הדברים מפורשים באבות דרבי נתן פרק ז' וז"ל "אל תרבה שיחה עם האשה כיצד בזמן שאדם בא לבית המדרש ולא היו נוהגין בו כבוד או שערער עם חברו אל ילך ויאמר לאשתו כך וכך ערערתי עם חבירי כך וכך אמר לי כך וכך אמרתי לו מפני שבוזה את עצמו (ובוזה את אשתו) ובוזה את חברו, ואשתו שהיתה נוהגת בו כבוד עומדת ומשחקת עליו, כיון ששמע חברו אמר אוי לי דברים שבינו לביני הלך ושחן לאשתו ונמצא אותו האיש בוזה את עצמו ואת אשתו ואת חבירו"

הרי לנו שהפירוש של אל תרבה שיחה אין הכוונה אל תשוחח עם רעייתך, אלא אל תביא את המקומות החלשים שלך אל אשתך, כי מתוך כך היא תזלזל בך.

ואולי ניתן להסביר את דברי התנא באבות דרבי נתן כך – אשה זקוקה לגבר שהיא יודעת שביכולתה להישען עליו ולהיסמך עליו במלוא הכוח, ובשעה שהבעל בא לאשתו ומשתף אותה בנקודות התורפה החלשות שלו, או בכך שביזו אותו בבית המדרש, או בעבודה וכדו' התחושה שעוברת על ואל האשה היא – הגבר שלצידי אינו מספיק חזק, ואינני יכולה להישען עליו באמת, ומבחינתה זהו הזלזול הגדול ביותר שהיא יכולה לזלזל בבעלה, וכמו שאומרים היום בשפת הרחוב "הוא לא מספיק גבר". לכן מורה לנו התנא אל תרבה שיחה, כלומר שיחות העלולות להביא את האשה לזלזל בבעלה אין ספק שעליו להימנע מהם, אולם שיחות שיקרבו ויחברו בין הדבקים אין ספק שכל המרבה באחד, מאריכין לו ימיו ושנותיו בטוב ובנעימים.

הרב יהודה ליב אוירבך

מנהל ואחראי המוקד הטלפוני של ארגון "בינת הלב",

מפקח ארצי במרכזי הטיפול של "מרכז החינוך"

טל. 02,6587003

נייד. 052,7643333

פקס. 02,6587006

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. אחד הפירושים היפים – על דרך הצחות – ששמעתי בפירוש מאמר חז"ל זה:
    אל תרבה שיחה, עם האשה – כלומר: כאשר אתה נמצא עם האשה אל תרבה בדבריך אלא תקשיב לה ותתן לה לומר את אשר על ליבה.