ילד זרק דינמית ואשה מעוברת הפילה מהפחד

ילד זרק דינמית חזקה, ואשה מעוברת הפילה מהפחד, מי חייב לשלם הילד או אביו?

תשובה:

שלום רב,

אין חיוב לשלם, אפילו לא לפנים משורת הדין

מקורות:

יש דין תשלומי נזק על גרימת הפלה, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' תכג סעיף א, אבל בנידון דידן אין חיוב תשלומים מכמה טעמים: א) אפילו בנזקי גוף המבעית חבירו מבלי לגעת בגופו חייב רק מדיני שמים. שם סי' תכ סעיף לב. ב) קטן שהזיק פטור, אמנם במשנה ברורה סי' שמג סק"ט כתב שישלם לפנים משורת הדין, אבל בשער הציון ס"ק יח משמע שרק בגרמי יש לשלם ולא בגרמא. על האבא אין שום מקור שיהיה עליו חיוב לשלם מה שבנו הזיק ואפילו לפנים משורת הדין. מי שמסר את הדינמית יתכן שיש לו דין כאילו מסר גחלת לקטן וחייב מדיני שמים על נזקים שהקטן עשה, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' תיח סעיף ז, אבל בנזק כזה אין זה אלא גרמא דגרמא ופטור.