מתנה לחתן וכלה מכספי מעשר

שלום לרב!
בעוד כחודש אני מוזמן לחתונה של זוג חברים קרובים. שניהם סטודנטים (לפחות עוד שנה) ואני יודע באופן אישי כמה קשה לזוג צעיר בתחילת דרכו מבחינה כלכלית. רציתי לדעת האם מותר לי לעזור להם מכספי מעשר הכספים שלי באופן הבא: לתת מכספי את עלות הארוחה וכד' באולם (ממנה אני נהנה) ולהוסיף על זה את מעשר הכספים בשבילם?
תודה ושבת שלום, תומר.

תשובה:

שלום רב,

אם החתן והכלה עניים (שעדיין אין להם דירה וכל הריהוט וכסף למחיה לשנה) ואתה מרגיש בנוח להגיע לחתונה מבלי לתת כסף, אתה יכול לתת להם כספי מעשר, מבלי לנכות את עלות המנה שלך. כיון שאין קשר בין כסף שאתה נותן למה שאתה אוכל.

אבל אם בחוג שלך מתביישים להגיע לחתונה ללא מתנה, אסור לתת מכספי מעשר, שמתנה כזו מוגדרת כחובה ואסור לשלם חובות מכספי מעשר. אמנם, אתה יכול לתת את המינימום שמקובל לתת מכסף של עצמך ואת היתרה מכספי מעשר.

מקורות:

לעניין אם חובה לתת מתנה עיין עלון המשפט גליון 30 עמוד א. לעניין אם אין חובה אבל נהנים מהסעודה עיין גליון 33 עמוד ג הערה 30.