יו"ט שני של גלויות לבן ארץ ישראל שיש לו מפעל בחו"ל

בוקר טוב

יש לי משרד בסין שיש בו עובדים גוים אני שומר רק יום אחד של פסח כי את כל החגים אני טס לארץ, השאלה שלי אם העובדים שלי לא יכולים לעבוד ביום פסח, אז בקשר לחול המועד אני צריך לשחרר את העובדים, שני ימים של חג בהתחלה ושנים בסוף או שהם כמוני רק יום אחד לשחרר.

תשובה:

בן ארץ ישראל שנמצא בארץ ויש לו מפעל או משרד בחו"ל ועובדים שם רק גויים, מותר להעסיק אותם ביו"ט שני של גלויות [ולשחרר אותם מיו"ט ראשון עד יו"ט אחרון דהיינ שבעה ימים בלבד בפסח ושמונה ימים בסוכות], ואינו צריך לסגור את המפעל או את המשרד ביו"ט שני האחרון.

מקורות:

עי' שמירת שבת כהלכתה (פל"א סל"א) שנסתפק בזה והורה לשאול שאלת חכם, ובספר שערי יצחק (להגר"י פלקסר, דיני יו"ט שני ש"ג כלל טו אות ד) תמה על כך שבוודאי אין בזה כל איסור כיון שהוא פטור מיו"ט שני בכלל, ורק יש להסתפק אם נמצא בחו"ל וחייב משום שלא ישנה מן המנהג אם מותר להעסיק פועלים נכרים ע"ש שנשאר בצ"ע אך אם הוא בארץ ישראל מותר, וכן העלה בחזון עובדיה (הל' יו"ט עמ' קל) וכן מוכח בשו"ת תשובות והנהגות (ח"ב סי' של) [ובשו"ת מנחת שלמה ח"א סי' יט יש שם תשובה של הגרש"ז לבעל השערי יצחק וכתב שם שעדיין הוא מסתפק בזה כיון שזה נחשב לפרהסיא] כמו כן עי' בשו"ת באר משה (דעברצין, ח"ז דיני בן א"י וחו"ל עמ' רחצ) שכתב בפשיטות לאיסור משום שנחשב כפרהסיא, אולם מאחר ופוסקים אחרים פשיטא להו להתיר שמעינן להקל בזה. וע"ע בזה בספר רץ כצבי (לר"צ רייזמן ח"א מועדים סי' כא אות יז)