הצלת יהודי שאינו שומר תורה מאיסור ריבית

שני אנשים יהודים אחד הלווה לשני ברבית והלווה לא יכול להחזיר את החוב ובא אלי שאני יעזור לו, הוא מבטיח שלא יקח יותר הלוואה בריבית בגלל שהוא רואה מה זה עושה לו .

השאלה שלי עם מותר לי לעזור לו, ואם זה נחשב למצוה ברגע ששני האנשים האלו לא שומרים תורה ומצוות ולמקרה שמותר לעזור איך איפשר בפרקטי.

תשובה:

גם מי שאינו שומר תורה ומצוות אסור בלקיחת הלוואה בריבית ולקיחת ריבית על הלואה, אולם במקרה המדובר, ישנה עצה להצילם מאיסור ריבית אם אתה תיתן את הריבית למלוה מעצמך כמתנה ממך ולא בתור "שליח" של הלוה, אלא במקום הלוה, ולכן גם הלוה לא יחזיר לך את מה שנתת למלוה.

מקורות:

אין איסור ריבית רק למי שלקח את ההלואה עי' טור סי' קס והוא מד' הגמ' שלא אסרה תורה אלא ריבית הבאה מלוה למלוה, ולכן אם אדם אחר נותן את הריבית שלא כשליח של הלוה מותר לתת למלוה אך אסור להתנות בשעת מתן ההלואה שכך יעשו עי' שו"ע יו"ד סי' קס סי"ג ובנו"כ שם שאין חילוק בין בשעת הלואה לאחר הלואה.