מעביד שדורש עבודה נוספת כפיצוי על טעות במשכורת לטובת העובד

שלום רב!!
האם מותר למעסיק להודיע לעובד שמאחר ובטעות משלמים לו שעתיים נוספות של משכורת לחודש במשך שנה שלימה, עליו לעבוד החל מהחודש הבא חצי שעה נוספת בכל שבוע? (יש לציין שהמעסיק יודע שקיימות טעויות רבות אצל המזכירה שלו והוא ממשיך להעסיקה וברור שהטעות בחישוב המשכורת נגרם באשמת המזכירה) כמו כן המעסיק לא דורש את הכסף העודף חזרה.

תשובה:

שלום רב,

השאלה אינה ברורה, אם הטעות גרמה שהוא יצטרך לשלם מכאן ולהבא ולכן המעביד דורש לעבוד מכאן ולהבא יותר או שהטעות היתה בעבר והמעביד דורש כפיצוי לעבוד יותר מכאן ולהבא.

בכל מקרה, אם היתה טעות המעביד יכול לדרוש להחזיר את הכסף, גם אם היה אשם בטעות שקרתה. אבל אינו יכול לדרוש לשלם את הטעות באמצעות עבודה נוספת, אלא עליו לומר שהוא מוריד למשך השנה הבאה שעתיים בכל משכורת חודשית, ואם העובד רוצה לקבל משכורת שלימה עליו לעבוד חצי שעה נוספת כל שבוע.

מקורות:

הדבר ברור שקנין בטעות חוזר (עיין גמ' גיטין דף יד ע"א ובתוספות ב"מ דף סו ע"ב ד"ה התם זביני), כל עוד שאין הוכחה שהנותן מחל על הטעות המקבל חייב להחזיר. העובדה שהנותן אינו עושה מספיק כדי למנוע טעות, אינה הוכחה שהוא מוחל גם אם תתוודע הטעות.