מתנות לאביונים במקבל קיצבה ונזקק עדיין

שלום רב,
א. האם בחור אשר אמור לעבור ניתוח לב פתוח ואינו עובד שנים היות ואימו חולת כליות ועוברת דיאליזה 3 ימים בשבוע נחשב לאביון (על אף שהוא מקבל מביטוח לאומי קצבה כל שהיא) אמו נזקקה לניתוח שעלותו 10,000 ש"ח והוא קיבל הלוואה מגמ"ח אך מתקשה להחזיר ההלוואה.
ב. האם אפשר להעביר אליו את כל המתנות לאביונים אם עוד מתפללים ירצו להעביר אליו את המתנות (שווי כסף) וכמה צריך להיות שווי הכסף של המתנות? או שחייבים לשלוח ל 2 אביונים ולא רק לאחד?

סליחה מראש על האריכות אך מצבו קשה ואיני מישהו נוסף קרוב למצבו ומצב אימו.

ג. שאלה קטנה לגבי-איני עובד מ 2003 לאחר 3 תאונות דרכים ואני עם אבי שמרותק למיטה. האם חלה עלי חובה לתת מתנות לאביונים?
(איני מקבל כסף משום מקום וגם התביעה נמחקה עקב טעויות של עורך הדין) ואין לי רצון ללכת לביטוח לאומי ולבקש טובות.

תשובה:

א. אדם כזה ראוי לתת לו מתנות לאביונים, ונחשב אביון.

ב. חובה לתת 2 מתנות ל2 עניים, ועל כן חוץ מנתינת המתנות לבחור זה, יש לתת לעוד עני, שיעור מתנה, הוא לפחות 10 ש"ח [שיעור של קנית אוכל], ולכתחילה ראוי לתת מתנה מכובדת של 50 ש"ח לפחות לכל עני.

ג. גם עני חייב במתנות לאביונים, ולכן אף אם הנך נחשב לעני הנך חייב במתנות לאביונים.

מקורות:

א. ערוך השולחן סי' תרצד ס"ג.

ב. שו"ע או"ח סי' תרצד ס"א ובמשנ"ב שם ס"ק ב.

ג. משנ"ב ס"ק א.